bruphoto
Galleries in English
Brunkman Photography's Helsingborg galleries at Sphosting
Gallerier på engelska

Helsingborg - Home town of Brunkman Photography
 Forum
Har du frågor och / eller synpunkter om innehållet här kan du posta dem i forumet.
Forum

 Navigering
För att se större bilder klicka på rubriken invid bilden. Använd webläsarens Tillbaka-knapp för att komma tillbaka till den här sidan.
Tips: Högerklicka på länken och välj Öpnna i nytt fönster. Då öppnas bilden i ett nytt webläsarfönster och du behöver bara stänga det för att komma tillbaka hit.
Helsingborg.se

pilUpp

 Viktigt!
Om en länk inte skulle fungera vill jag att du meddelar mig detta så att jag kan åtgärda det. Tala om vilken länk det gäller.

Div. arkitektur
Hyreshus
Hyreshus
Dessa hus ligger på Drottninggatan mitt emot Margaretaplatsen

Se fler bilder!

Helsingborgs Dagblad

pilUpp
Stadens arkitektur

Hyreshus vid Hälsovägen
Hyreshus vid (O)Hälsovägen
Det finns en salig blandning av arkitektur i Helsingborg. Vackra gamla hus har blandats upp med nya; många gånger utan till synes någon hänsyn tagen till helhetsbilden. Det finns även rena skräckexempel där man har all anledning att undra över arkitektens mentala tillstånd. Jag tänker inte ta upp några av dessa här utan i första hand inrikta mig på den äldre arkitekturen.


Arkitektur

Byggnader i centrala stan
Kärnan och Stortorget
Kärnan och Stortorget
Det bjuds på en blandad arkitektur här. Från den mångtusenåriga Kärnan till det knappt femtioåriga kontorshuset i förgrunden till höger. Det är väl ganska signifikativt för stan.

Gravvalv
Gravvalv
Denna vackra byggnad är ett kapell eller möjligen ett mausoleum och finns på Nya kyrkogården. När det är byggt vet jag tyvärr inte men det ser ut att vara tämligen gammalt.

Lotshuset
Lotshuset
Ute på parapeten, alldeles intill inloppet till Centralhamnen ligger denna byggnad. Den inrymmer bl a Helsingborgs Lotsstation men tjänstgör även som fyr (tror jag).

Rådhuset
Rådhuset
Stadens vackra rådhus vars torn för tankarna till liknande byggnader i Medelhavsområdet. Campanilen i Venedig är t ex byggd i samma stil. Den är dock äldre.

Vikingsbergs konstmuseum
Vikingsbergs konstmuseum
Vackert belägen nästan mitt i Vikingsbergsparken ligger Vikingsbergs konstmuseum. Det var tidigare en privat villa. Statyn framför byggnaden föreställer David med jätten Goliats huvud.

Vikingsbergs konstmuseum
Vikingsbergsmuseet igen
Huvudingången, som finns på sidan ut mot gången, flankeras av två liggande stenlejon. De var tidigare svarta men är numera gråvita. Varför vet jag inte. De var snyggare innan.

Vikingsbergsskolan
Vikingsbergsskolan
Detta var också en privat villa från början och har på senare år blivit det igen. Däremellan inrymde huset en förskola och en skolmatsal för eleverna på S:t Jörgens skola.

Ångfärjestationen
Ångfärjestationen
Till för några år sedan var detta terminal för DSB (Danska Statsbanerne) och tillika tågstation. Den verksamheten har nu upphört och byggnaden inrymmer en resaturang och nattklubb: The Tivoli.
2005: Det talas nu om att riva denna vackra byggnad och uppföra ett modernt kongresscenter här! Rena vansinnet! Så kommer också förslaget från politikerna som ser en ny chans att resa ett monument över sin egen förträfflighet.

Byggnader i utkanten av stan
Krematoriet
Krematoriet
Denna pampiga men något ödesmättade byggnad ligger i utkanten av Pålsjö skog. Den omges av något som närmast för tankarna till en vallgrav där änder och svanar kan beses (och matas).

Pålsjöbaden
Pålsjöbaden
Ett av stans tre kallbadhus. Här badar friskusarna året om, även när det är minusgrader. En annan badar knappt ens på sommaren!
Bilden är tagen från landborgspromenaden.

Pålsjö mölla
Pålsjö mölla
Rakt inåt land från Pålsjöbaden ligger Pålsjö mölla; en vattenkvarn med anor från 1600-talet. Byggnaden är byggd i korsvirke. På somrarna finns här en kaffeservering. Ska prova den någon gång.

Thalassa
Thalassa
En bit längre norrut och uppe på landborgen ligger vandrarhemmet Thalassa. Av inskriptionen att döma är det från 1903. Det har i alla fall funnits här så länge jag kan minnas.

Raus kyrka
Raus kyrka
Denna vita medeltidskyrka ligger alldeles invid Råå-ån i den vackra Råådalen. Jag har besökt dalen och ån flera gånger. Kyrkan bara en gång. Den är värd ett besök, inte minst p g a läget.


Copyright © Brunkman Photography - All rights reserved
Valid CSS!