pil besök
logo bruphoto besöker
 

Sida 1 av 3
Bild 1 - 6 (av 17)

bruphoto besöker även:
Bruces skog
Höstvandring i dalgången
Söndag 30 oktober 2005

Tid: 12.25 - 15.05
Väder: Sol, lätta moln, lätt dis, 10°C, måttlig vind S


Bilder till avsnittet

Dalgången
Bild 1

Ån nedströms
Bild 2

Jag ankommer till Råådalen vid Gantofta efter att ha varit en tur på Örby ängar. Där var ganska mycket folk och dessutm en yngling som körde omkring på en liten crossmotorcykel precis där jag var, varför humöret inte är helt på topp (milt uttryckt). Det visar sig dock inte vara mindre folk vid Råå-ån. Parkeringen vid ån vid Gantofta är nästan full med bilar. Humöret dalar, men återhämtar sig snabbt då det ju är vackert väder och mycket vackert här. Träden på sluttningen vid ängen uppvisar en mängd olika färger (bild 1).

Jag pratar en stund med ett äldre par och visar upp min kikare som inte minst mannen är lite nyfiken på. En kort stund efter att de gått kommer en rovfågel flygande ut över dalen på ganska hög höjd. I kikaren ser jag att det är en ung kungsörn som med lugna vingslag målmedvetet beger sig åt SV. Jag känner mig privilegierad som får se den även om det bara är för en kort stund innan den försvinner bort över träden.

Efter att ha rökt en cigg påbörjar jag min vandring. Vid en liten träddunge går stigen alldeles i kanten av ån. Här finns dessutom en ganska stor grusrevel som så ofta när vattenståndet är lågt. Jag tar mig ner på reveln och tar ett par kort av ån (bild 2). När jag kommer bort till fikabordet i slutet av ängen hör jag något jag hoppades slippa få höra: en crossmotorcykel. Den här låter större än den på Örby ängar och mycket mer, och det verkar som om den körde omkring i ekskogen framför mig.

bar
Bilder till avsnittet

Stigen vid ån
Bild 3

Vägen in
Bild 4

Väl uppe i ekskogen (som för övrigt även består av björk) kan jag konstatera att crossmotorcykeln håller till på andra sidan ån. Det är en vitmålad sak som framförs i hög fart över ängen där och under oväsen som torde höras vida omkring. Inom mig undrar jag om föraren aldrig hört talas om Väla motorstadion.

När jag kommer ner på samma nivå som ån igen har motorcykeln tystnat och jag överväger att ta en paus vid fikabordet lite längre fram. Ett yngre par går en bit framför mig och jag ser att det redan sitter en person vid bordet (bild 3). Jag saktar av lite på stegen och personen hinner ge sig av innan jag når fram till bordet. Det ska bli skönt med en paus.

Jag tar en lite länre paus som förutom en smörgås och lite äpplejuice också innefattar inskrivning av de fåglar jag sett, däribland kungsörnen. Vinden som varit lite besvärande vid Örby ängar märks inte alls i dalen. Efter pausen hinner jag inte någon längre sträcka innan en björk dra till sig min uppmärksamhet. Den står lutande mot ån och dess yviga lövkrona är alldeles gul (bild 4) belyst av solen som den är. Jag såg björken vid en vandring här år 2000. Den var minst lika gul och lika vacker då.

bar
Bilder till avsnittet

Betande kor
Bild 5

På högre mark
Bild 6

Stigen ringlar vidare vid ån och slänten kryper allt närmare (bild 5). Träden här är stora. Många är ekar med grova och knotiga grenar. Det står även en rad träd mellan ån och stigen. På andra sidan ån är det mest gräs och buskar med bara ett fåtal träd. Ån är bred här och flyter till synes stilla. Jag möter lite folk här och även ett par joggare. Dem är man inte förskonad från även om de inte är så många här.

En bit längre fram delar sig stigen. Huvudstigen (jag kallar den så) löper ganska brant upp mot en åker medan en mindre sidostig löper vidare längs med ån för att en bit längre fram återförenas med den större stigen. Jag väljer som oftast den större och stretar med cykeln upp för backen. Några dommherrar hörs. En av dem verkar ha det östligt tutande lätet som förekommit ganska ofta det senaste året.

Väl uppe kan jag pusta ut och gotta mig åt inte bara solen utan även en tornfalk som sitter på en ledning en bit bort ute över åkern. Det är en hona. Jag studerar henne i kikaren en stund innan jag får syn på några ormvråkar som kommer glidande åt SV. Tornfalken sitter kvar en stund till sedan ger den sig iväg på snabba vingar. Jag fortsätter min vandring. Framför mig ser jag träd varav ett har nästan brandröd krona (bild 6). Jag närmar mig Görarps mölla.

pilUpp

bar
Nästa sida »

Copyright © Brunkman Photography - All rights reserved!