bruphoto Kulla
 
Huvudmeny
G. gallinago


Larrys Graphics

Fredag 9 september 2005

Tid: 13.35 - 16.30
Väder: Sol, enstaka moln, god sikt, 22°C, måttlig vind NV

Detta besök skiljde sig en hel del från övriga. Det är inte första gången jag besökt Kulla två dagar i rad, men detta är första gången på mycket länge som jag inte varit ensam. Tidigare, på 70 och 80-talet, var det Anders som oftast var den som var med mig. Idag var det min systerdotter Linn. Hon är ännu inte så van, men hennes intresse för fåglar (och djur) är starkt, precis som det var (och väl fortfarande är) hos mig när jag inledde min karriär som ornitolog.
Det var tänkt att vi skulle bege oss till Pålsjö backar, men väl där var valet att fortsätta till Kulla inte särskilt svårt. Vi hörde en korp precis när vi kom fram och såg ett par ormvråkar ta höjd över skogen. Ett tåg av blåmesar och talgoxar drog förbi. Det var ingen lätt sak att få syn på dem i kikarna. Vi fortsatte in och jag kom snabbt att förundras över Linns förmåga att upptäcka fåglar längs vägen. Jag hade förmodligen min blick riktad lite för långt fram.
För en gångs skull var det inte helt tomt i våtmarken. En ensam häger gick lugnt omkring i vattnet. Då och då plockade den till sig något. Vad det var kunde vi inte utröna. Vi fortsatte i lugnt tempo bort till stället där jag hållit till de senaste gångerna och stannade där. Linn upptäckte flera omvråkar och lite senare även en liten flock ljungpipare som passerade åt S. Dem hade jag annars missat helt. Hon upptäckte också den glada som en stund senare dök upp över skogen i väst och kretsande passerade på inte allt för stort avstånd.
Vi stannade en god stund (ingen av oss kände väl för att ge sig av) och fick även se en ängspiplärka landa i ett träd i närheten, en brun kärrhök (hona) komma glidande över det stora fältet samt sex sädgäss passera på låg höjd åt väst. Precis när jag rest mig för att packa ihop upptäckte jag att det stod två rådjur i det höga gräset bortom våtmarken. De såg oss men lät sig inte hindras från att beta.
Vi var mycket nöjda när vi slutligen trampade hemåt. Jag vet inte när vi kommer ut tillsammans nästa gång, men förhoppningsvis dröjer det inte allt för länge.

bar
Fåglar & bilder
Nedan kan du se vilka fågelarter (och antal) jag såg under detta besök samt ett urval av de foton jag tog.

Fågelobservationer
i kronologisk ordning

Korp 1 (hörd)
Sparvhök 4 str V
Ormvråk 8 str V
Nötkråka 1 (hörd)
Häger 1
Ljungpipare 6
Glada 1
Tornfalk 1
Gulsparv 1 hane + 2 honor
Ängspiplärka 1
Sädgås 6 str V
Nötväcka 1 (hörd)
Brun kärrhök 1 hona
---------------------------------
Rådjur 2

Bilder från besöket
Klicka för att se en större bild

Jag tog inga bilder under detta besök


Copyright © 2005 Brunkman Photography - All rights reserved