bruphoto Kulla
 
Huvudmeny
G. gallinago


Larrys Graphics

Söndag 16 oktober 2005

Tid: 10.50 - 15.10
Väder: Sol, klart, god sikt, kyligt, 8°C, svag till måttlig vind NO

Efter en dryg vecka med som och närmast sommarvärme slog vädret om och blev kyligt. Det var fortfarande sol och vackert, men temperaturen orkade knappt upp till 10-gradersstrecket. Jag bestämde mig ändå för att sticka ut och klädde mig därför förhållandevis varmt. Inga handskar dock. Så kyligt var det inte. För säkerhets skull packade jag ändå ner dem i ryggsäcken tillsammans med min gamal Islandsmössa.
Det blev en ganska jobbig cykling vilket berodde på lågt lufttryck i bakdäcket. Detta åtgärdades i Sofiero och resterande del blev lättare. Jag anlände ganska svettig till Kulla och efter att ha bytt cykelhjälmen mot min Islandsmössa rökte jag en cigg. Ett par korpar hördes och en flock sträckande ringduvor passerade åt SV. Vid första stormhygget fick jag se några kungsfåglar och en trädkrypare. Jag hörde även ljudet av kanadagäss, men kunde inte se dem. De flög förmodligen så lågt att de skymdes av träden. Ingen rovfågel så här långt.
Min vana trogen tänkte jag ta en paus vid vedstapeln efter den svaga svängen. Så fort jag kom till den öppna platsen upptäckte jag några ormvråkar som skruvade borta över skogen vid våtmarken. Jag hörde även domherre och fick se tre honor sitta i ett ungt träd i kanten av björkhygget. Ormvråkarna, där var även en fjällvråk, fick snart sällskap av fler och även en sparvhök. Medan de gled åt V dök fler ormvråkar upp och började skruva på olika ställen. En spillkråka flög över mig åt det håll jag kommit ifrån. Strax därpå dök även en sträckande duvhök upp. Jag fortsatte efter att ha skrivit in allt och hann se ytterligare några ormvråkar innan jag passerat det öppna stället.
Våtmarken hade idag besök av två hägrar. Den ena stod stilla vid en sten medan den andra sakt klev omkring i kanten av vattnet. Gässkackel hördes och jag varsebelv några flockar kanadagäss flyga på låg höjd över det stora fältet bortom den större grusvägen. Jag räknade till totalt ett hundratal. Det kom även ett par stora plogar gäss på hög höjd. Lätena som hördes skvallrade om att det var grågäss.
Jag fortsatte bort till stället där jag suttit vid tidigare besök och beslöt att ta en längre paus där. Den unga rörhönan var kvar i våtmarken. Jag tog upp tobaken för att rulla en cigg, men innan jag kom så långt landade en fågel i toppen av ett litet trä vid fältkanten. I kikaren såg jag att det var en varfågel; en rätt så vanlig gäst här på vinterhalvåret. Den flög strax, ryttlade som hastigast över fältet innan den flög över vägen och landade i en buske vid våtmarken. Där höll den sig en stund och jag tittade då och då på den.
Efter pausen fortsatte jag vägen fram upp i skogen. Det var ganska varmt i solen. Jag spejade efter rovfåglar men bortsett från en sparvhök fick jag inte se några. Efter en kortare paus återvände jag till stället vid våtmarken där jag tog några vybilder. En blå kärrhök, hona, flög ut från bakom trädraden och flög lågt på karaktäreristiskt sätt över det stora fältet. Ovanför mig passerade drillande några sånglärkor.
Jag fortsatte efter en stund min vandring tillbaka. En ensam ormvråk tog höjd över det öppna området. Efter den svaga svängen mötte jag en kamerabväpnad man som förtalte mig att han var ute och tog höstdiabilder. Vi pratade en stund och var eniga om att det var något visst med diabilder.

bar
Fåglar & bilder
Nedan kan du se vilka fågelarter (och antal) jag såg under detta besök samt ett urval av de foton jag tog.

Fågelobservationer
i kronologisk ordning

Större hackspett 1 hörd
Korp 2
Ringduva 58 str SV
Rödhake 3
Kungsfågel 5
Trädkrypare 3
Björktrast 8
Ormvråk 5 + 70 str V
Fjällvråk 1 str V
Sparvhök 1 + 2 str V
Domherre 3 honor
Spillkråka 1
Kanadagås 130 (str V)
Duvhök 1 str V
Grågås 100 str V
Häger 2
Tofsvipa 25 (str V)
Ljungpipare 5 (str V)
Gulsparv 8
Rörhöna 1 juv
Varfågel 1
Nötväcka 2 hörda
Blå kärrhöka 1 hona
Sånglärka 7
Nötkråka 1
Taltrast 7
Trädpiplärka 3
Entita 3
Nötskrika 1

Bilder från besöket
Se alla bilder i en slideshow!
Notera! Slideshowen öppnar i en javascript pop-up samt att Macromedia Flash player behövs!
pil Slideshow

Thumbnails Klicka för att se en större bild

Den mindre grusvägen in i området  Skruvande ormvråkar  Kanadagäss  Björkkrona i höstskrud  Fältväg
Skogen och den större grusvägen  Fältet i öster och den större grusvägen  Vy över fälten norr om den större grusvägen  Två hägrar i våtmarken  Kajflock


Copyright © 2005 Brunkman Photography - All rights reserved