bruphoto Kulla
 
Huvudmeny
G. gallinago


Larrys Graphics

Fredag 7 oktober 2005

Tid: 11.35 - 15.55
Väder: Sol, klart, god sikt, 17°C, svag till måttlig vind SO

Jag slutade tidigt och kunde därför sticka ut tidigare än planerat. Redan i Hittarp, vid gården alldeles invid Kulla, såg jag de första vråkarna. Tjugotre ormvråkar skruvade och hade sällskap av en glada. En häger passerade dem på väg åt NV. Strax därpå hördes gässkackel och en flock på fyrtiotalet kanadagäss upptäcktes flygande åt V ganska lågt över fälten. Nästan samtidigt dök en annan gåsflock upp betydligt närmare mig men även den på väg åt V. Det var vitkindade gäss, vilket var minst sagt oväntat. Kul var det i alla händelser.
Kommen till Kulla packade jag upp kikare och kamera. En nötskrika syntes för en kort stund. Jag rökte en cigg och skrev in vad jag dittills sett. Två ormvråkar dök upp och kort efter dem fick jag se första rödhaken på länge. Kulla var sig likt sedan sist om än inte fullt så livligt. När jag närmade mig den enda svängen hade jag bara sett några bofinkar och två entitor. Jag blev dessutom passerad av en civil polisbil, och framför mig hördes hundskall och rop. Tydligen hade polisen en hundträningsdag. Jag hoppades att det inte skulle ha någon negativ inverkan på fågellivet.
Efter svängen stod två bilar parkerade; en polisbil och en civil dito. En flåsande polishund sprang ute i hygget mellan två poliser som tjoade och skrek. Jag hejade på dem och gick förbi. Framför mig flög en nötkråka över vägen. När jag närmade mig slutet av hygget kom ormvråkar seglande men även en blå kärrhök (hona) och en sparvhök. Jag räknade till trettiofyra ormvråkar totalt och studerade dem i kikaren. De skruvade inte upp på någon högre höjd innan de seglade iväg. Det han komma några till innan jag nådde skogen.
När jag kom ut vid fältet med våtmarken, som även idag föreföll tom, fick jag se en duvhök (hane) rakt ovanför mig, och kort efter den dagens andra blå kärrhök (hona). Ett par stora flockar ringduvor drog västerut över det stora fältet norr om den större grusvägen. Långt borta över skogen sktuvade ett halvdussin ormvråkar. Jag rullade en cigg och rökte medan jag skrev in. När jag vid ett tillfälle vred på huvudet och såg bort mot där poliserna var fick jag se ett rådjur gå över vägen. Det verkade inte bry sig om vare sig poliserna eller mig.
Jag fortsatte efter en stund och hade precis kommit ut på den större grusvägen när jag varseblev två rovfåglar. Den ena, en ganska ljus ormvråk, gled lågt över skogen vid våtmarken och landade troligen i ett träd där. Den andra fick mig att rycka till. Den var stor och de spretande handpennorna sa mig att det var en örn! Det var det också. En ung havsörn! Den tog sig sakta, i vida cirklar åt mitt håll och var en mäktig syn. När den var rakt över mig tog jag ett par foton med mitt 200mm Tokina. Inte precis den bästa utrustning för ändamålet.
Jag följde örnen så länge det gick och tog mig sedan bort till stället vid våtmarken. Fler flockar av ringduvor kom och ett par av dem gjorde vida svängar framför mig. Ett par sparvhökar kom också och drog förbi nästan rakt över mig. Kort därpå kom även dryga tiotalet ormvråkar seglande och började skruva över det stora fältet. Det var fint stt se men som alltid ganska svårt att räkna dem. När de försvunnit blickade jag genom kikaren ut över våtmarken. Där låg en fågel! Den var inte särskilt stor och verkade vara övervägande gråbrun med något ljust på huvudets sidor. Rätt som det var dök den och kom upp igen en liten bit längre in. Det tog mig faktiskt en god stund innan insåg att det var en ung rörhöna. Precis som havsörnen var det ny art för området. Tänk, två på en dag.
Jag fortsatte lite senare upp i skogen bort mot Döshultavägen. Dock gick jag inte ända fram till den. Jag tog en paus innan jag vände och började gå tillbaka. Det var mest ringduvor och bofinkar i luften nu, men jag såg även några ormvråkar och sparvökar. Rörhönan var kvar men hade förflyttat sig till bortre delen av den lilla våtmarken. Jag tittade på den en stund och hann även med att försöka ta ett foto på en förbiflygande sparvhök.
Poliserna var borta och lugnet hade lägrat sig över stormhygget när jag kom dit. Från skogen där bortom hördes en spillkråkas flyktläte och jag såg den flyga upp i ett träd. Jag rullade en cigg och rökte. Några ormvråkar dök upp över skogen vid våtmarken och en nötkråka flög förbi. Jag tittade på den i kikaren och fick in en annan fågel, en rovfågel som var på väg åt mitt håll. Det visade sig vara dagens andra duvhök; en ung den här gången.
Innan jag påbörjade hemfärden hade jag bestämt att sticka hit igen på söndag, och då redan tidigt.

bar
Fåglar & bilder
Nedan kan du se vilka fågelarter (och antal) jag såg under detta besök samt ett urval av de foton jag tog.

Fågelobservationer
i kronologisk ordning

Nötskrika 3
Ormvråk 117 str V
Rödhake 2
Entita 2
Nötkråka 3
Ringduva 375 str V
Blå kärrhök 2 honor str V
Sparvhök 12 str V
Nötväcka 1 hörd
Duvhök 1 hane + 1 juv str SV
Havsörn 1 juv str V
Gulsparv 1
Rörhöna 1 juv
Korp 1
Sånglärka 6
Kungsfågel 3
Grönsiska 12
Spillkråka 1
-------------------------------
Rådjur 1

Bilder från besöket
Se alla bilder i en slideshow!
Notera! Slideshowen öppnar i en javascript pop-up samt att Macromedia Flash player behövs!
pil Slideshow

Thumbnails Klicka för att se en större bild

Vråkskruv med inslag av en blå kärrhäk, hona (överst)  Våtmarken och skogen bakom (i nordost)  Vy över fältet med våtmarken mot fältet och skogen i öster  Ung havsörn på lite väl hög höjd, tyvärr  En flock ringduvor
Träd vid märgelgrav på fältet öster om våtmarken


Copyright © 2005 Brunkman Photography - All rights reserved