content Photography 2004
Collected photos from 2004

Välkommen!
Här kan du läsa om några av de fotoutflykter jag gjorde under året. Varje utflykt beskrivs i text och ett varierande antal bilder. De flesta förlades till Örby ängar och / eller Råådalen med lite stopp såväl där emellan som efteråt. Märkligt nog gjorde jag inte ett enda besök i Kulla Gunnarstorp.
Klicka på småbilderna för att se större bilder.

Örby ängar - Råådalen
Måndag 26 april

Örby ängar
Efter att ha skådat lite fågel hemifrån, bland annat en insträckande brun kärrhök (hane) begav jag mig ut till Örby ängar. Jag ankom dit på slaget 13.00 och fick höra årets första lövsångare. Trots det ganska molniga vädret blev det en skön promenad och jag fick se en del fåglar. Rödbena och sävsparv, för att nu nämna ett par. Jag tog även några foton.

Bilder
Skatnäva  Skatnäva  Jordreva

Råådalen
Från Örby ängar cyklade jag till Gantofta för att därifrån vandra längs den vackra Råddalen ner till Raus. Jag var punktlig även här och ankom på slaget 15.00. Bland det första jag fick höra var årets första Svarthätta. Det blev totalt två. Även lövsångare, gransångare, järnsparv och rödhake lät höra sig. Någon forsärla fick jag tyvärr inte se men väl två sädesärlor, och i en damm vid Raus kyrka såg jag en rörhöna.
Det var mycket grönt även om alla blad ännu var påtagligt små. I skogsområdena lyste marken vit a vitsippor med stora gula inslag av svalört. Även skogsviolerna blommade liksom den vackra lungörten. Jag har faktiskt inte hittat en på någon annan lokal än här. I en liten backe i närheten av Görarps mölla blommade en väntad växt: Vintergröna. Det är egentligen ett ris och en ursprungligen odlad växt.
Jag tog som vanligt ett stort antal foton.

Bilder
Ån vid Gantofta  Ett gammalt brofäste  Vitsippor i skogen  Fler vitsippor  Skogsviol  Stigen efter ekskogen  En träbro
Vintergröna  Dött träd  Lungört  Ån efter Görarps mölla och motorvägen  En bit av ån  Ån nedströms  Stigen vid ån
Fallet träd på motsatta sidan  Motsatta stranden  Stigen vid ån  Ån nedströms  Stigen upp till Stenbrogårdens camping  Stigen nedanför Raus kyrka


Till sidans början

Örby ängar - Råådalen - Raus - Elineberg
Fredag 4 juni

Örby ängar
Den här dagen var jag ute tidigt! Redan 04.30 ankom jag till ängarna. Solen sken men det var ännu inte så varmt; knappt 10°C. Många fåglar sjöng: rödstjärt, trädgårdssångare, rörsångare, sävsångare, gök och näktergal för att nämna några. Jag hade även turen att få se rörsångarna och två gökar (hanar, en hona lät dock endast höra sig). Rundan jag gick blev den gamla vanliga. Först över den strandnära delen, därefter upp på parkeringarna och sedan tillbaka längs vägen nedanför Sundsgården. Här fick jag även se sävsparv och steglits. Jag tog även foton fast inte så många.

Bilder
Äng med betande kor  Vägen och ängen  Fältarv  Rågvallmo

Råådalen
Precis som förra gången gången fortsatte jag färden till Råådalen, men den här gången valde jag att köra ner vid Görarps mölla. Klockan var 07.30 när jag kom dit och inte en människa syntes till. Jag satte mig vid ett av borden för att pausa, röka och skriva in observationer från Örby ängar och färden hit. Även här sjöng fåglar och jag fick se en rödstjärt, hane, och en dito svartvit flugsnappare. En sparvhök kom glidande över träden och ut över vattnet. Kanske var den på jakt efter sin frukost.
Jag tog några foton av området här vid Görarps mölla och begav mig sedan ut på en träbrygga som anlagts här. En tämligen orädd bofink, hane, kom i omgångar och landade inte alls långt ifrån mig. Jag lyckades få ett foto även om avståndet var lite väl långt. Efter att ha tagit några foton och fikat lämnade jag bryggan och började gå mot Raus. Det var en skön morgon och jag fick bland att se en järnsparv. Vid stället med de döda träden tog jag en paus, rökte en cigg och skrev vad jag sett och hört så här långt.
Medan jag satt där fick jag se en dubbeltrast med mask i näbben. Tydligen hade den bo och ungar i närheten. En gök landade i ett av de döda träden och ropade. Den lät emellanåt lite märklig ity den kortade av det andra "ko":et. Jag studerade den i kikaren en god stund innan jag fortsatte min vandring. Strax innan jag kom till Raus fick jag se en grå flugsnappare i ett träd på motsatta sidan av ån.

Bilder
Ån vid Görarps mölla  Ån vid Görarps mölla  Ån vid Görarps mölla  Parkeringen och rastplatsen  Hus och bron över ån  Ett par döda träd i närheten av rastplatsen  De döda träden vid ån

Raus
Vid ett fält i närheten av kyrkan växte en grupp jättevallmoer. Dem kunde jag inte låta bli att fotografera. En bit längre upp mot Ättekulla fann jag ett par exemplar av den sällsynta revsugan. Blommorna är vackra men ser lite lustiga ut med sin extremt korta överläpp.

Bilder
Jättevallmo  Revsuga

Elineberg
Jag stannade till vid rondellen för att fotografera blommande skuggnäva. De bilder jag tagit tidigare hade alla blivit matta och nu tänkte jag göra ett nytt försök. När jag var klar upptäckte jag ett blommande träd av arten gullregn. De hängande blomklasarna var många!

Bilder
Skuggnäva  Gullregn


Till sidans början

Örby ängar - Eskilsminne
Söndag 13 juni

Örby ängar
Denna dag började faktiskt nere vid Västhamnen. Jag såg inte mycket där och beslöt därför att sticka ut till Örby ängar. Dit anlände jag 06.35. Molnigheten växlade och det var 16°C varmt. Vinden var svag från NO. Jag steg av cykeln efter att ha cyklat över bryggan över våtmarken vid stranden. Där fotograferade jag en krustistel. Medan jag gjorde det upptäckte jag blommande topplösa vid bryggan. Jag la mig på alla fyra och sträckte mig dödsföraktande (nåja) ut mot blommorna. Det blev några bilder och därefter fler på kråkklöver som växte och blommade bara en liten bit därifrån.
Jag följde inte min vanliga rutt denna gången utan körde upp till vägen nedanför Sundsgården och gick den mot fotbollsplanerna. Näktergalar sjöng på flera ställen och jag räknade till totalt fem. På en hög stubbe ute på den vattensjuka ängen satt en enkelbeckasin. Det var kul att få se och jag studerade den länge. Den försvann medan jag passerade ute på vägen, men sedan satt den där igen. Jag fick även se och höra rörsångare, sävsparv, en kärrsångare och ett par gökar. Vid parkeringarna fick jag se och höra törnsångare.
På väg tillbaka samma väg fick jag se en brun kärrhöka komma sakta flygande över den vattensjuka ängen. Den gjorde några svängar innan den maklig flög bortåt skjubanan. En titt på den höga stubben gav i handen att enkelbeckasinen satt kvar där. Från träden på slänten hördes en gulsångare.

Bilder
Krustistel  Topplösa  Kråkklöver  Förgätmigej  Förgätmigej  Prästkrage

Eskilsminne
Från örby ängar tog jag vägen förbi Råå-ån vid Pålstorp innan jag fortsatte hemåt. Vid Eskilsminne stannade jag för att fotografera det enda exemplar av jätteslide som jag hittat. Jätteslide är släkt med parkslide och är en ursprungligen odlad art. Den kommer från den ryska ön Sakhalin utanför Kamchatka.

Bilder
Jätteslide


Till sidans början

Råådalen - Örby ängar
Onsdag 23 juni

Råådalen
Ännu en dag med tidig start. Jag anlände till Raus kyrka klockan 05.30. Solen sken men det var disigt; dock redan 15°C. I dammen vid kyrkan låg två adult rörhönor med tre dunungar. Det var fint att se även om det varit hela sju dunungar i början av månaden. Nere vid ån föll solljuset in från ängarna intill och i diset blev det betagande vackert. Jag försökte mig på att föreviga något av det med min kamera. Fåglar sjöng och jag njöt i fulla drag.
Vandringen blev skön och vid rastplatsen innan ekskogen fick jag se en skogssnäppa som flög upp och flög iväg åt samma håll som jag var på väg åt. I den oftast, och även nu, vattensjuka ängen gick några kor och betade. Jag fick även se skogssnäppan igen här plus ytterligare en. I träden vid ån sjöng en gulsångare och efter en stunds spanande fick jag även se den. Även om den sjunger från öppen sångplats brukar det vara svårt att få syn på den. Borta vid parkeringen hade jag turen att få se ett rödstjärtpar. Det är vackra fåglar som jag alltid uppskattar att få se.
Vid Gantofta fotograferade jag mina första toppklockor och fick samtidigt se en glada. Lite längre fram fick jag se den igen där den gled fram över ett fält man börjat slå. Även en tornfalk höll till där. Jag försökte få foton på gladan innan jag fortsatte mot nästa mål som var Örby ängar.

Bilder
Solljus  Solljus  Sluttning

Örby ängar
Klockan hade hunnit bli 08.50 när jag kom till Örby ängar. Jag började nere vid stranden där jag tog några vybilder. Diset gjorde stämningen fin. Bland stenarna på stranden växte en kuddliknande samling gul fetknopp. Jag tog ett par foton av dem innan jag fortsatte söderut för att sedan vika av upp till parkeringarna. Den här gången fick jag endast höra en enda näktergal, men det var nog inte så konstigt med tanke på att det ju var i senare hälften av juni. Jag fotograferade lite olika blommor på parkeringarna. Det kunde lätt ha blivit många fler, men jag la band på mig.
Som så många gånger tidigare följde jag vägen nedanför Sundsgården fram och fick bland annat se sädesärlor. Både gamla och unga. Jag fick höra tre rörsångare och se lika många sävsparvar; alla hanar. Den här gången gick jag vidare in på grusvägen förbi skjutbanan. Här kunde jag lägga änne en sävsparv, även den en hane, till de övriga. Till min glädje, och i viss mån även överraskning, blommade en växt som jag hittat här sent i fjor sommar.
Då kunde jag inte bestämma den och det kunde jag inte nu heller. Blomman har tre lila kronblad; lila, håriga ståndare med gula ståndarknappar samt långa, lansettlika, bågböjda blad. Jag misstänker att det är någon form av vattenväxt; de tre kronbladen tyder på det. Kanske en form av vattenaloe. Nån som vet?

Bilder
Vy mot Råå  Vy mot Fortuna  Gul fetknopp  Blad av nyponros  Vägtistel i knopp  Vy över ängen  Oidentifierad växt

Till sidans början

Copyright © Brunkman Photography - All rights reserved!